Grzybowa tarta na bogato (z wędzoną szynką i porem)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sycąca i aromatyczna propozycja na obiad lub kolację.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    250 g mąki pszennej,
    100 g margaryny,
    1 żółtko,
    ½ łyżeczki soli,
    ¼ szklanki zimnej wody
    Na farsz:
    400 g świeżych lub mrożonych grzybów ( u mnie prawdziwki i podgrzybki),
    300 g wędzonej szynki wieprzowej,
    jasna część z jednego dużego pora,
    ½ papryczki chili,
    8 – 10 łyżek startego żółtego sera,
    sól,
    pieprz,
    tymianek (świeży lub suszony),
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Grzybowa tarta na bogato (z wędzoną szynką i porem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, żółtka, wody i soli zagnieść ciasto – najpierw posiekać, następnie wyrobić dłońmi. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki do schłodzenia na 45 minut.
  • 2. Przygotować farsz. Szynkę pokroić w kostkę oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na oleju.
    Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany olej. Do grzybów dorzucić oczyszczonego i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Całość doprawić solą i pieprzem – smażyć razem do czasu odparowania płynu. Wymieszać mięso z grzybami i porem. Odstawić.
    Papryczkę chili bardzo drobno posiekać.
  • 3. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim formę do tarty. Spód nakłóć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekać przez 15 minut. Po wyjęciu spód wystudzić.
    Na wystudzony spód wyłożyć nadzienie, posypać papryczką chili i startym żółtym serem.
    Tartę wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 35 – 40 minut.
    Przed podaniem tartę posypać tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować