Grzybowe placuszki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Grzybowe Placuszki są potrawą szybką, tanią i przede wszystkim smaczną, nadają się jako doskonała przystawka lub danie główne.

  • 10 min

Składniki:

  • Jajka- 3
    mąka-2 szklanki
    mleko- 1 szklanka
    grzybowa zupa w proszku-1 opakowanie
    garść suszonych grzybów
    cebulka,- 1 sztuka
    olej,- do smażenia
    bulion /kostka rosołowa
    proszek do pieczenia- 1 łyżeczka

Grzybowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe placki 1. Suszone grzyby gotujemy w bulionie aż zmiękną. W tym samym czasie jajka, mąkę, proszek do pieczenia, zupę w proszku, i mleko wrzucamy do miski,miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej masy. Takiej jak na zwykłe placki. Odcedzamy grzybki z bulionu, studzimy i kroimy na drobniutko, dorzucamy do ciasta i ponownie miksujemy, teraz pozostaje tylko uprażyć cebulkę. kroimy ją na drobno i wrzucamy na suchą patelnię, prażąc kilka minut, dodajemy do ciasta,wszystko mieszamy i smażymy malutkie placuszki. Smacznego!

Porady

Gdy boimy się prażenia cebulki na patelni, możemy skorzystać z piekarnika. W takim wypadku potrzebujemy aluminiowej tacki (np takiej na grilla) i odrobinki tłuszczu. Wrzucamy cebulkę np ze smalcem na tackę i wkładamy na 15 min do 200 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy