GRZYBOWE RISSOTO

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

wspaniały połączenie ryżu z grzybami leśnymi, które zebrałam jesienią :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryż Arborio, lub innego do risotto: 250 gramów
    - grzyby leśne suszone: 220 gramów
    - bulion grzybowy: 1 litr
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek (ząbek): 2 sztuki
    - wino białe półwytrawne: 0.5 szklanki
    - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka
    - natka pietruszka posiekana: 1 łyżka

Grzybowe rissoto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną głęboką patelnie wlewamy troszkę oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem oraz oczyszczone suszone grzyby( grzybki, które najpierw moczyłam przez 2godz). Podsmażamy. Następnie wlewamy wino (bądź ocet) i czekamy kiedy trochę wyparuje. Potem wrzucamy ryż i zalewamy wszystko łyżką bulionu, dusimy na małym ogniu i czekamy aż wyparuje i dolewamy znów. I tak w kółko dopóki ryż nie zmięknie. Pod koniec wrzucamy pietruszkę, . Dusimy jeszcze chwilę i przed samym podaniem doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy łyżkę masła.
    Risotto podajemy jako samodzielne danie lub podawać np. z kurczakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy