Grzybowo - ryżowa pieczeń

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zadomowiła się u nas na dobre:)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o wymiarach 10x20:
    Składniki podstawowe:
    1 woreczek ryżu
    150g marchewki
    250g leśnych grzybów
    Składnik dodatkowy:
    600g mielonego mięsa
    Składniki robocze:
    2 duże jajka
    Papryka słodka i ostra, suszony rozmaryn, tymianek i oregano – ilość według upodobań
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia grzybów

Grzybowo - ryżowa pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić i pokroić w paski, usmażyć do miękkości na odrobinie oleju. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną marchewkę, za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w paski. Wszystkie składniki razem połączyć, dodając jajka, papryki w proszku i zioła. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wyrobić rękoma. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 50 – 60 minut. Podawać na ciepło z dowolną surówką lub na zimno z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy