Ciasto grzybek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Formę o wymiarach 23x36 wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jaj. Piec około 30 minut. Wystudzić.
2.Masa 1:
Wszystkie trzy budynie dokładnie rozpuścić w 250 ml zielonego soku. Pozostały sok zagotować , wlać sok z rozpuszczonym budyniem i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Gorący i gęsty budyń wylać na zimny biszkopt. Masę wyrównać i odstawić do ostygnięcia.
3.Masa 2:
Do miseczki wlać 250 ml gorącej wody, następnie wsypać dwie zielone galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą, gęstą piankę, gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do śmietanki. Mieszać do połączenia składników. Masę przełożyć na zielony budyń i wyrównać.
4.Grzybki:
Składniki zagnieść. Z ciasta uformować małe kuleczki i piec na złoto w formie do grzybków.
5.Masa do grzybków:
Cukier, mleko i margarynę zagotować w garnku. Dodać kakao. Wystudzić a następnie dodać mleko w proszku. Gotową masą przekładać grzybki.
6.Wykończenie ciasta:
Galaretkę rozpuścić według przepisu. Schłodzić i odstawić do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w drobną kostkę. Gdy masa 2 delikatnie stężeje, powtykać w nią grzybki. Pomiędzy nimi wsypać galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin. Podawać. Smacznego!
Komentarze