grzybki marynowane

4.49 (143 ocen)

  • 60 min

Jako, że grzybobranie dzisiejsze było całkiem udane, przedstawiam moje proporcje zalewy, zamarynowałam w niej opieńki, prawdziwki, podgrzybki i maślaczki :)

  • 60 min

Składniki:

  • świeże mniejsze leśne grzybki
    zalewa:
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    oprócz tego do każdego słoiczka:
    3 ziarenka pieprzu czarnego (może być tez i kolorowy)
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    cebula
    kwasek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki oczyścić, podgotować około 25 minut w lekko osolonej wodzie, ze szczyptą kwasku cytrynowego, odsączyć.

    Wodę zagotować z octem, dodać sól i cukier.

    Cebulę pokroić na plasterki, podgotować około 5 minut, odsączyć.
  • 2. W słoiczkach układać grzybki warstwami z cebulą, wrzucić przyprawy i zalać zalewą, tak, by je przykrywała. Pasteryzować około 6 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować