Danie, które pojawia się tylko w czasie, gdy dostępne są świeże grzyby. Proste do zrobienia, jedyny problem to czyszczenie grzybów, ale być może tylko ja nie lubię tego robić.
Składniki:
1 kg podgrzybków
1/2 kg prawdziwków
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 18%
natka pietruszki
sól, pieprz
czerwone wino do podlania
Grzyby duszone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić, opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe - w zależności od wielkości kapelusza, na pół lub na cztery. Cebulę pokroić w piórka.
2.W dużym garnku, najlepiej takim który możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno czosnek, wrzucić grzyby, posolić popieprzyć, dusić parę minut pod przykryciem, aż grzyby lekko puszczą sok.
3.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszać i kontynuować pieczenie.
4.Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego!
Komentarze