Grzyby marynowane niepasteryzowane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezon grzybowy w pełni!

  • 30 min

Składniki:

  • Dowolna ilość leśnych grzybów
    Składniki zalewy:
    2,5 l wody
    0,5 l octu
    5 łyżek cukru
    3 łyżki soli
    4 – 5 cebul
    Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach

Grzyby marynowane niepasteryzowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, pokroić i podgotować do miękkości. Cebulę obrać pokroić w piórka. Następnie wrzucić na lekko osolony wrzątek i parzyć, aż stanie się miękka, ale nadal chrupiąca. Wszystkie składniki zalewy zagotować i wrzucić do niej przygotowane uprzednio grzyby oraz cebulę. Wszystko razem gotować ok. 5 minut. Gdy grzyby będą lekko ,,pyrkały” wkładać do słoików natychmiast zakręcić i obrócić do góry dnem. Przykryć ściereczką, zostawić w ten sposób do ostygnięcia. Nie trzeba ich pasteryzować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy