1,5 kg leśnych grzybów np. maślaków
80 dag cebuli
2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
1/3 szklanki oleju
Ok. 300g przecieru pomidorowego
3 łyżki octu
3 łyżki cukru
7 listków laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
Pieprz i sól do smaku
Grzyby w przecierze pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ugotować do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odcedzić, liście i ziele wyrzucić. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać pozostałe składniki łącznie z grzybami i dusić pod przykryciem ok. 15 – 20 minut. Doprawić. Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować przez 25 minut od momentu zagotowania.
Komentarze