Grzaniec z piwa na przeziębienie

4.78 (206 ocen)

  • 15 min

Marzec to czas, kiedy dopada nas przeziębienie, dlatego polecam grzaniec z piwa, który rozgrzewa i stawia na nogi.

  • 15 min

Składniki:

  • 0,5 l piwa
    przyprawa do grzańca lub pierników, można zrobić samemu, tłucząc w moździerzu:
    kawałek laski cynamonu,
    kawałek imbiru lub imbir mielony
    kawałek gwiazdki anyżku,
    3-4 goździki
    szczypta kardamonu
    kilka ziarenek kolendry

    Plasterek z cytryny, ewtl sok z cytryny
    1-2 łyżki miodu
    1 kieliszek rumu
    można dodać 1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.78 (206 ocen)

Zobacz również:

Napoje Piwa Grzaniec

Grzaniec z piwa na przeziębienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piwo wlać do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, nie dopuścić do wrzenia.
    Dodać przyprawy i rum.
    W kuflu, w którym będziemy podawać grzańca, zmieszać żółtko z miodem. Dodać sok z cytryny lub plasterek cytryny.
    Wlać gorące piwo.

Porady

Gdy do grzańca używamy przyprawy do piernika należy zwrócić uwagę, czy nie zawiera mąki. Optymalna temperatura podgrzania piwa to nie więcej niż 40 st, powyżej miód traci swoje lecznicze właściwości. Z drugiej strony im cieplejszy grzaniec, tym lepiej rozgrzewa. Żółtko sprawi, że napój będzie mętny. Dla dzieci i abstynentów piwo można z powodzeniem zastąpić mlekiem, a rum pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Notka redakcyjna

Sprawdź również: Grzane wino - nasz sposób na jesień i zimę

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować