Grzaniec galicyjski

4.48 (155 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dobry, rozgrzewający napój na mroźne dni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 wino Kadarka czerwona półwytrawna
    1 cała pomarańcza sparzona we wrzątku i pokrojoną na ćwiartki
    łyżeczka cynamonu
    10 goździków
    szczypta imbiru 1/4 łyżeczki
    odrobinę miodu ale można więcej jak lubi się słodkie
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Wina

Grzaniec galicyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko do gara i podgrzewać prawie do wrzenia (85 st.C.).Ważne żeby nie doprowadzić do wrzenia. Przecedzić wszystko przez sitko. Podawać grzańca na gorąco w kubkach lub w nagrzanych w ciepłej wodzie szklankach (zimne szklanki pękną).

Porady

Z podanego przepisu wychodzą 4 porcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Goździki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: Grzaniec - 15 przepisów na chłody i melancholię 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować