Tapenada wywodzi się z Prowansji. Jest to pasta gdzie głównym składnikiem są oliwki i kapary. Ja w swojej paście kapary pominęłam, gdyż nie przepadam za nimi. Tapenada z grzankami smakuje wprost wyśmienicie.
Składniki:
bagietka
1 szklanka czarnych oliwek
oliwa ( ja użyłam oleju z orzechów arachidowych)
2 łyżki natki pietruszki i jeszcze trochę do posypania na wierzchu
ząbek czosnku
sól
czarny pieprz
Grzanki z czarną tapenadą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bagietkę pokroiłam na ukośne kromki. Każdą kromkę natarłam roztartym czosnkiem oraz skropiłam oliwą.
Kromki pieczemy w piekarniku aż się zrumienią, można to też zrobić na patelni.
Oliwki wrzuciłam do pojemnika, dodałam oliwę, 2 łyżki natki pietruszki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i wszystko razem zblendowałam. Na koniec doprawiłam do smaku solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
Pastę wyłożyłam na grzanki i posypałam natką pietruszki.
Komentarze