grzanki z pastą jajeczną

4.5 (181 ocen)

  • 10 min

Mimo że brzmi banalnie, smakuje wybornie. Można też zrobić w kilku wersjach aby zadowolic gusta wszystkich biesiadników.

  • 10 min

Składniki:

  • na pastę jajeczną:

    - 2 ugotowane na twardo jajka
    -2 łyżki majonezu
    -łyżka posiekanego szczypiorku/koperku/natki (co kto woli)
    -sól
    -pieprz

    dodatkowo:
    - sałata lodowa poszatkowana (ok. 3 liści)
    -ogórek kiszony/ pomidor/ ketchup (do wyboru co kto woli)
    - kiełki (najlepiej rzodkiewki bądź lucerny)
    -6 kromek pieczywa tostowego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Tosty Grzanki

Grzanki z pastą jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rozgnieść jajka z majonezem, dodając przyprawy i zieleninę

  • 2. tosty wrzucić do tostera, bądx na patelnie/ do piekarnia - byle zrumienić kromki
  • 3. na kromkę kładziemy nieco poszatkowanej sałaty, na to łyżkę pasty, pokrojonego ogórka, bądź pomidora, a dla nielubiących warzyw nieco ketchupu, posypujemy kiełkami i przykrywamy drugą kromką.

    Gotowe

Porady

najfajniejsze grzanki wychodzą wtedy kiedy uda nam sie dostać duże pieczywo tostowe (2 razy większe od standardowego) bo wtedy można gotowa kwadratowa grzankę bez problemu przekroić na ładnie prezentujące się trójkąty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować