Idealne na przystawkę za równo na ciepło jak i na zimno.
60 min
Składniki:
12 kromek pieczywa tostowego
20 dag mrożonego szpinaku
20 dag pieczarek
10 dag żółtego sera
1 jajko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
masło do posmarowania pieczywa
Grzanki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmroź i odsącz na sitku.
Pieczarki umyj i pokrój drobniutko w kosteczkę.
Na patelnię włóż pieczarki i smaż do momentu odparowania wody
(ok 3 minuty), dodaj szpinak i smaż kolejne 2 minuty. Przestudź, dodaj ser żółty starty na tarce o małych oczkach ( zostaw trochę do posypania grzanek ), żółtko, przypraw solą, pieprzem i gałką. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą.
2.Z kromek pieczywa odetnij skórkę i rozwałkuj jak najcieniej. Posmaruj masłem i delikatnie wyłóż nimi formę na muffiny. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i włóż grzanki. Piecz 5-10 minut, aż lekko się przyrumienią.
Wypełnij grzanki masą, posyp serem i zapiekaj jeszcze 8-10 minut.
Porady
Na grzanki można wykorzystać dowolny chleb tostowy.
Komentarze