Grzanki ze szpinakiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na przystawkę za równo na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 12 kromek pieczywa tostowego
    20 dag mrożonego szpinaku
    20 dag pieczarek
    10 dag żółtego sera
    1 jajko
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    masło do posmarowania pieczywa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Grzanki

Grzanki ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmroź i odsącz na sitku.
    Pieczarki umyj i pokrój drobniutko w kosteczkę.
    Na patelnię włóż pieczarki i smaż do momentu odparowania wody
    (ok 3 minuty), dodaj szpinak i smaż kolejne 2 minuty. Przestudź, dodaj ser żółty starty na tarce o małych oczkach ( zostaw trochę do posypania grzanek ), żółtko, przypraw solą, pieprzem i gałką. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą.
  • 2. Z kromek pieczywa odetnij skórkę i rozwałkuj jak najcieniej. Posmaruj masłem i delikatnie wyłóż nimi formę na muffiny. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i włóż grzanki. Piecz 5-10 minut, aż lekko się przyrumienią.
    Wypełnij grzanki masą, posyp serem i zapiekaj jeszcze 8-10 minut.

Porady

Na grzanki można wykorzystać dowolny chleb tostowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować