Grzebienie z ciasta drożdżowego trzy rodzaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maję przesiewam do miski, dodaję cukier, jajko, margarynę i nożem kroję. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku, dodaję szczyptę soli, cukru, i trochę mąki.Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie łącze drożdże z ciastem z margaryną i całość wyrabiam. Ciasto przekładam na czystą ściereczkę, zawijam je szczelnie i wkładam na godzinę do miski z zimną wodą.
2.Następnie wałkuję na stole, wcześniej podsypuję mąką. Kroje kwadraty 8X8 cm. Układam nadzienie z jabłek, z czarnej porzeczki i powidła. Składam na pół, mocno dociskam, i robię nacięcia nożem.
3.Smaruję ubitym żółtkiem, posypuję cukrem i wstawiam do piekarnika na 20 minut, temp 180 stopni.
Komentarze