GWIAZDA DROŻDŻOWA Z MAKIEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dzisiaj proponuję drożdżówkę w pięknym wydaniu. Zamiast małych bułeczek polecam zaplecioną gwiazdę z nadzieniem makowym, idealna na święta i przyjęcia. Bułeczki ładnie się odrywają a smakują rewelacyjnie. Wszyscy goście byli zachwyceni wyglądem i smakiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g maki pszennej + trochę do podsypania
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    50 g drożdży
    1/2 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    6 łyżek oleju
    DODATKOWO :
    200 g maku mielonego
    rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa według uznania
    1 i 1/2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka miodu
    2 łyżki powideł
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gwiazda drożdżowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gvoit9 1.

    Mak zalać mlekiem i mieszając zagotować, zdjąć z gazu, odstawić na 1 godzinę do napęcznienia.
    Do maku wsypujemy namoczone rodzynki, dodajemy płynny miód, powidła, mąkę i olejek. Masę dokładnie mieszamy. Ogrzewamy aż zgęstnieje.
    Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy dwie łyżki cukru, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
    Do dużej miski wlewamy lekko wyrośnięty rozczyn, następnie dodajemy jajka, olej i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
    Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła odpowiadającej wielkości naszej formy na tartę, ok 24 cm.
  • image-1ywfkdc 2. Pierwszy placek układamy na wysmarowanej formie, smarujemy go częścią masy makowej, przykrywamy ciastem i czynność powtarzamy.
    Na wierzch układamy ostatni krążek drożdżowy, brzegi ciasta lekko dociskamy.
    Na środek ciasta kładziemy niewielką szklankę i kroimy makowiec jak tort, pozostawiając środek, na 10-12 kawałków.
  • image-0wheo0e 3. Każdy kawałek przekręcamy 2 razy.
    Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25-30 minut.
  • image-0fou9vo 4. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • image-1blfedo 5. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować