Gwiazdkowe paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami

4.5 (142 ocen)

  • 6 min

Ślicznie prezentują się na wigilijnym stole,idealny dodatek do czerwonego barszczu.

  • 6 min

Składniki:

  • Ciasto :
    -25 dag maki
    -1/2 łyżeczki soli
    -15 dag margaryny
    -25 g drożdży świeżych
    -1/2 szkl. jogurtu naturalnego

    Farsz:
    -10 dag kaszy gryczanej
    -25 dag grzybów
    -1 cebula
    -jajko
    -pieprz,sól
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Gwiazdkowe paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Kasze gotujemy do miekkości (można do wody dodać kostkę rosołową)
    Cebule smażymy na złoty kolor,dodajemy grzyby,dusimy do miękkości,dodajemy kaszę,mieszamy,do zimnego farszu wbijamy całe jajko,przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • 2. Ciasto: Drożdże kruszymy dodajemy do jogurtu,mieszamy do ich rozpuszczenia. Makę łączymy z solą i siekamy z margaryna,dodajemy rozpuszczone drożdże,wyrabiamy gładkie ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3-4 mm,wycinamy foremką gwiazdki, na każdy pasztecik potrzebne są dwie,na jedną część ciasta ukladamy farsz i zlepiamy brzegi.Uformowane paszteciki odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoty kolor (20 min)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Grzyby Kasza gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować