Gwiazdkowe paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Kasze gotujemy do miekkości (można do wody dodać kostkę rosołową)
Cebule smażymy na złoty kolor,dodajemy grzyby,dusimy do miękkości,dodajemy kaszę,mieszamy,do zimnego farszu wbijamy całe jajko,przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
2.Ciasto: Drożdże kruszymy dodajemy do jogurtu,mieszamy do ich rozpuszczenia. Makę łączymy z solą i siekamy z margaryna,dodajemy rozpuszczone drożdże,wyrabiamy gładkie ciasto.
3.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3-4 mm,wycinamy foremką gwiazdki, na każdy pasztecik potrzebne są dwie,na jedną część ciasta ukladamy farsz i zlepiamy brzegi.Uformowane paszteciki odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoty kolor (20 min)
Komentarze