Gulasz cielęcy z warzywami

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo smaczny, zdrowy, kolorowy i delikatny gulasz ze schabu cielęcego z dodatkiem warzyw. Idealny na sycący i pożywny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z kaszą, ryżem, czy makaronem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -0,5 kg schabu cielęcego (waga bez kości)
    -1/2 pęczka natki pietruszki
    -1 mała cukinia
    -1 papryka czerwona
    -1 średni por (biała część)
    -1 średni seler
    -1 duża pietruszka
    -3 marchewki
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki przyprawy do cielęciny
    -1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    -sól, świeżo zmielony pieprz
    -olej do smażenia
    -woda
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz cielęcy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy z 1 łyżką przyprawy do cielęciny.
  • 2 2. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy obraną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kolejne 5 minut. Następnie zalewamy wodą, tak aby przykryła całość i dusimy 15 minut na wolnym ogniu.
  • 3 3. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę, por pokrojony w talarki, cukinię i seler pokrojone w kostkę. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 30-35 minut. Po tym czasie dodajemy kolejną łyżkę przyprawy do cielęciny oraz paprykę ostrą. Dusimy 5 minut. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Sos zagęszczamy łyżką skrobii ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować