Bardzo smaczny, zdrowy, kolorowy i delikatny gulasz ze schabu cielęcego z dodatkiem warzyw. Idealny na sycący i pożywny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z kaszą, ryżem, czy makaronem.
1 godz. 10 min
Składniki:
-0,5 kg schabu cielęcego (waga bez kości)
-1/2 pęczka natki pietruszki
-1 mała cukinia
-1 papryka czerwona
-1 średni por (biała część)
-1 średni seler
-1 duża pietruszka
-3 marchewki
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki przyprawy do cielęciny
-1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
-sól, świeżo zmielony pieprz
-olej do smażenia
-woda
Gulasz cielęcy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy z 1 łyżką przyprawy do cielęciny.
2.Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy obraną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kolejne 5 minut. Następnie zalewamy wodą, tak aby przykryła całość i dusimy 15 minut na wolnym ogniu.
3.Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę, por pokrojony w talarki, cukinię i seler pokrojone w kostkę. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 30-35 minut. Po tym czasie dodajemy kolejną łyżkę przyprawy do cielęciny oraz paprykę ostrą. Dusimy 5 minut. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Sos zagęszczamy łyżką skrobii ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Komentarze