Cação- tak w oryginale nazywa się ta potrawa i pochodzi z kuchni portugalskiej. Jest to gulasz z rekina i w legendach portugalskich widnieje jako kultowe danie czarownic podawane w czasie sabatu.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ryba sola (zamiast rekina): 1 kilogram
- papryka zielona duża: 1 sztuka
- papryka żółta świeża: 1 sztuka
- papryka czerwona,: 1 sztuka
- cebula duża: 2 sztuki
- pomidory krojone bez skórki: 2 sztuki
- czosnek: 3 ząbki
- kolendra mielona: 1 łyżeczka
- owoce jałowca tarte: 4 sztuki
- sól pieprz i ulubione zioła do smaku: 1 szczypta
- mleko kokosowe: 1 szklanka
- wiórki kokosu: 0.5 łyżki
- olej ( do smażenia): 3 łyżki
Gulasz czarownic z okazji zbliżającego się dnia kobiet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę pokroić na duże kawałki i poddusić z czosnkiem. Dodać cebulę i pomidory, dalej dusić. Pod koniec doprawić ziołami i przyprawami i zalać mlekiem wymieszanym z wiórkami kokosowymi.
W trakcie duszenia przygotowujemy rybę:
Rybę pokroić w kawałki o obsmażyć oddzielnie w mące, dodać do mikstury na patelni.
Rybę można obsmażyć na patelni w folii aluminiowej gdy ktoś chce by danie było lżejsze w jakości choć i tak jest ono lekkie, bo nie smażone tylko duszone.
Początkowo bałam się o to jak będzie smakować ryba z wiórkami kokosowymi ale muszę przyznać, wszystko razem komponuje się idealnie. Nutę kokosu da się wyczuć ale bardzo delikatnie. Powstała fajna symfonia smaku. Można podawać z ryżem, z makaronem lub jeść samo. Ja podałam na sałacie.
Komentarze