Uwielbiam kurki. Jak już kiedyś pisałam kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u Dziadka na wsi. Będzie jak znalazł na obiad dla zabieganych. Do tego kasza i ogóreczki małosolne.
Składniki:
duży podwójny filet z kurczaka
200g kurek
cebula
ząbek czosnku
sól
pieprz
łyżka przyprawy do gulaszu
łyżeczka słodkiej papryki
2 ziarenka ziela ang.
2liście laurowe
2 łyżki mąki pszennej
0,75l rosołu drobiowego
Gulasz drobiowo-kurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i obrać z błonek. Pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do smażącego się mięsa, smażyć ok 5-10 minut. Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić. Dodać do rondla i smażyć ok 15 minut. Gulasz podlać ok 0,75l rosołu/ew. wody, dodać ziele ang. i liście laurowe.
Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Mąkę wymieszać w 1/3 szkl zimnej wody, zagęścić gulasz. W razie konieczności doprawić do smaku. Podawać z kaszą i ogórkami.
Komentarze