Gulasz drobiowy z pieczarkami

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jeśli ktoś nie przepada za tradycyjnym gulaszem, powinien spróbować tego dania. Pełne warzyw, delikatne, z pewnością zasmakuje każdemu.Podaję je zazwyczaj z ziemniakami lub ryżem.

Składniki:

  • ● 5 filetów z kurczaka
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● cebula
    ● puszka kukurydzy
    ● 4 duże ogórki kiszone
    ● opakowanie sosu pieczarkowego
    ● 3 łyżki śmietany
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa do kurczaka
    ● olej do smażenia
    ● 2-3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz drobiowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy
    w kostkę. Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy w plasterki.
    Na patelni rozgrzewamy kilka
    łyżek oleju, podsmażamy cebulę Gdy się zeszkli, wsypujemy
    pieczarki.
  • 2. Filety myjemy, osuszamy
    i kroimy w krótkie, cienkie paski.
    Oprószamy przyprawą do
    kurczaka, solą i pieprzem. Na
    rozgrzany na patelni olej wkładamy
    mięso i pokrojony w plasterki
    czosnek. Smażymy.
  • 3. Kukurydzę osączamy, ogórki
    kroimy w kostkę. Gdy mięso
    będzie miękkie, dodajemy pieczarki
    z cebulą, ogórki i kukurydzę.
    Mieszamy.
  • 4. Wsypujemy sos pieczarkowy,
    dokładnie mieszamy i dusimy
    jeszcze około 10 minut.
    Dodajemy zahartowaną śmietanę,
    doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.

Porady

● Gulasz można urozmaicić kolorystycznie i smakowo, dodając pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. ● Danie smakuje też z kaszą jęczmienną lub gryczaną. ● Do sosu można dodać kilka kropel sosu tabasco.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować