Gulasz mięsno-porowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tani i smaczny gulasz dla całej rodziny.

  • 60 min

Składniki:


  • karkówka 1 kg
    por 1
    papryka czerwona 1 duża
    cebula 1 średnia
    marchewka 1
    gałązki pietruszki 1 korzeń
    mąka pszenna 4 łyżki
    przecier pomidorowy 3 łyżki
    sól
    czarny pieprz mielony
    słodka papryka
    oregano
    bazylia otarta
    Kucharek - uniwersalna
    ziele angielskie 3
    chili

    składniki na kluski śląski

    ziemniaki ugotowane ok.1 kg
    mąka ziemniaczana 25 dag
    żółtko jaja 1
    sól do smaku szczypta
    Pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Gulasz mięsno-porowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Karkówkę opłukać w wodzie i osuszyć. Karkówkę pokroić w kostkę obsypać mąką i podsmażyć na patelni. Do garnka wlać około 1 l wody wrzucić podsmażoną karkówkę i dusić około 30 minut.
  • krok 2 2. Pokroić pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce , cebule pokroić paprykę i wrzucić wszystkie warzywa pod koniec duszenia.
  • krok 3 3. Na sam koniec kroimy w cieniutkie krążki i dodać przed samym końcem gotowania.

  • krok 4 4. Ciasto na kluski śląskie :
    Gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu ziemniaków przeciskamy przez praskę. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i to miejsce wsypać 25 dag mąki , następnie z powrotem oddzielone ziemniaki dodać , dodać żółtko i zagniatamy ciasto.
  • krok 5 5. Po zagnieceniu ciasta lepimy kluski , każdą spłaszczamy po środku i robimy palcem dołek. Kluski wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5 minut. Po minięciu 5 minut wyciągamy z wody. Na koniec gulasz przyprawiamy przyprawami według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować