Gulasz mięsno-porowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę opłukać w wodzie i osuszyć. Karkówkę pokroić w kostkę obsypać mąką i podsmażyć na patelni. Do garnka wlać około 1 l wody wrzucić podsmażoną karkówkę i dusić około 30 minut.
2.Pokroić pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce , cebule pokroić paprykę i wrzucić wszystkie warzywa pod koniec duszenia.
3. Na sam koniec kroimy w cieniutkie krążki i dodać przed samym końcem gotowania.
4.Ciasto na kluski śląskie :
Gotujemy ziemniaki. Po ugotowaniu ziemniaków przeciskamy przez praskę. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i to miejsce wsypać 25 dag mąki , następnie z powrotem oddzielone ziemniaki dodać , dodać żółtko i zagniatamy ciasto.
5. Po zagnieceniu ciasta lepimy kluski , każdą spłaszczamy po środku i robimy palcem dołek. Kluski wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5 minut. Po minięciu 5 minut wyciągamy z wody. Na koniec gulasz przyprawiamy przyprawami według uznania.
Komentarze