Gulasz sojowy

4.5 (179 ocen)

  • 35 min

Doskonała alternatywa dla klasycznego gulaszu. Zasmakuje nie tylko jaroszom, ale także miłośnikom mięsa!

  • 35 min

Składniki:

  • - 1/2 paczki (50 g) kotlecików sojowych,
    - 2 marchewki,
    - pietruszka,
    - 1/2 pora (tylko biała część),
    - 20 dag pieczarek,
    - szklanka bulionu warzywnego (ewentualnie drobiowego),
    - sól, pieprz,
    - słodka mielona papryka,
    - 2 łyżki oleju,
    - łyżeczka masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz sojowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa umyj. Pieczarki oczyść, marchewkę i pietruszkę
    obierz, wszystkie warzywa (wraz z porem) pokrój w plasterki.
    W rondelku rozgrzej połowę oleju, obsmaż pieczarki, przypraw solą,
    pieprzem i papryką.
  • 2. W drugim garnku rozgrzej pozostały olej, dodaj pokrojoną marchewkę,
    pietruszkę i por, dodaj masło, duś aż marchewka i pietruszka będą
    pół miękkie.
  • 3. Kotleciki namocz w bulionie (ok. 8 minut), pokrój w kostkę.
    Do duszonych warzyw wrzuć pieczarki i namoczone, oraz pokrojone kotleciki, wraz z bulionem, w którym się moczyły. Gotuj razem ok. 8-10 minut, aż połowa płynu wyparuje, a warzywa i kotleciki będą całkowicie miękkie.

Porady

Podawaj z polentą z kaszki kukurydzianej lub kaszą gryczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować