Gulasz pomidorowy z ogórkiem i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny pomysł na obiad, który smakuje całej mojej rodzinie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg szynki lub karkówki wieprzowej
    3 średniej wielkości marchewki
    6 ogórków kiszonych
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 łyżki śmietany 18%
    po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki (w proszku)
    1 łyżka vegety
    3 łyżki mąki
    sól, pieprz
    olej

Gulasz pomidorowy z ogórkiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy vegetą i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z niewielką ilością wody (wody musi być tyle, aby zakryła mięso). Wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy wszystko razem.
  • 2. W między czasie obieramy marchewki i kroimy w drobną kostkę. Po 45 min duszenia mięsa dodajemy marchewkę i dalej gotujemy. Ogórki kroimy w pół talarki. Gdy marchewka i mięso będą miękkie, dodajemy ogórki i gotujemy 5 min. Następnie dodajemy kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
  • 3. Mąkę mieszamy ze śmietaną i zagęszczamy gulasz. Gotujemy jeszcze 10 min, często mieszając. Podajemy z makaronem lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy