Gulasz pomidorowy z ogórkiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy vegetą i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z niewielką ilością wody (wody musi być tyle, aby zakryła mięso). Wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy wszystko razem.
2.W między czasie obieramy marchewki i kroimy w drobną kostkę. Po 45 min duszenia mięsa dodajemy marchewkę i dalej gotujemy. Ogórki kroimy w pół talarki. Gdy marchewka i mięso będą miękkie, dodajemy ogórki i gotujemy 5 min. Następnie dodajemy kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
3.Mąkę mieszamy ze śmietaną i zagęszczamy gulasz. Gotujemy jeszcze 10 min, często mieszając. Podajemy z makaronem lub ziemniakami.
Komentarze