Gulasz pieczarkowy z kurczakiem, marchewką i kukurydzą

4.5 (151 ocen)

Idealny na niedzielny obiad, rewelacyjnie smakuję zarówno z ziemniakami jak i ryżem lub kaszą.

Składniki:

  • 70 dag fileta z kurczaka
    50 dag pieczarek;
    2 cebule;
    3 ząbki czosnku;
    2 marchewki
    pół puszki kukurydzy
    mąka, woda
    przyprawy (sól, pieprz, ziarenka smaku, przyprawa do kurczaka, przyprawa do mięsa duszonego)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz pieczarkowy z kurczakiem, marchewką i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przekładamy do rondla. Fileta myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekładamy do osobnego rondla. Na tym samym tłuszczu smażymy kurczaka.Również przekładamy do rondla. Ponownie na tym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy do pozostałych składników.

    Zawartość rondla zalewamy wodą i dodajemy przyprawy według własnych upodobań. Dusimy pod przykryciem na delikatnym ogniu ok 30 min. Jeżeli trzeba, dolewamy wody.

    Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie (musi być konsystencja jak na gęściejsze ciasto naleśnikowe) i wlewamy do sosu, aby był lekko zawiesisty. Dodajemy kukurydzę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze.
    Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować