Gulasz pieczarkowy z kurczakiem, marchewką i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przekładamy do rondla. Fileta myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekładamy do osobnego rondla. Na tym samym tłuszczu smażymy kurczaka.Również przekładamy do rondla. Ponownie na tym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy do pozostałych składników.
Zawartość rondla zalewamy wodą i dodajemy przyprawy według własnych upodobań. Dusimy pod przykryciem na delikatnym ogniu ok 30 min. Jeżeli trzeba, dolewamy wody.
Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie (musi być konsystencja jak na gęściejsze ciasto naleśnikowe) i wlewamy do sosu, aby był lekko zawiesisty. Dodajemy kukurydzę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze.
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Komentarze