GULASZ WOŁOWY

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Gulasz który można podać z kluskami śląskimi, makaronem czy też kaszą.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
    2 marchewki
    2 papryki (czerwona, pomarańczowa,)
    1 cebula
    1 łodyga selera naciowego
    olej do smażenia
    1-2 pomidory
    1 łyżka mąki
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
    1 szklanka bulionu
    sól, pieprz
    słodka papryka w proszku

Gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić pokroić na mniejsze kawałeczki, opruszyć mąką. Partiami podsmażać na rozgrzanym tluszczu. Przełożyć do rondla podlać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy, dusić pod przykryciem do miękkości ok. 3-3.5 godziny na wolnym ogniu - aż mięso będzie miękkie.
  • 2. Marchewkę i seler obrać, pokroić i poddusić z cebulką na tluszczu, pod koniec dodać czosnek przeciśniety przez praskę, zalać winem i jeszcze chwilę dusić, po czym przełożyć do mięsa. Paprykę pokroić w słupki, dodać do mięsa. Pomidory sparzyć w gotujacej wodzie, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, doprawić sola, pieprzem i papryką słodką.

Komentarze

Podobne przepisy