Gulasz wołowy z szybkowara

4.5 (158 ocen)

Przygotowanie w szybkowarze obiadu to po prostu oszczędność, czasu i energii.

Składniki:

  • -wołowina 80 dkg
    -cebula czerwona 3 sztuki
    -smalec 1 łyżka
    -olej do smażenia 2 łyżki
    -cebula 3 sztuki
    -bulionetka do duszonych mięs 1 sztuka
    -sól do smaku
    -pieprz do smaku
    -majeranek 1/2 łyżeczki
    -przyprawa do gulaszu 1 łyżeczka
    -pieprz kolorowy cały 8 kulek
    -mąka 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0x8jfy2 1. Mięso umyć, osuszyć wyciąć błony, pokroić w małą kostkę.
    Cebulę obrać pokroić w piórka.
  • image-0gpobjl 2. Na rozgrzanej oliwie połączonej ze smalcem, podsmażyć cebulę.( robię wszystko w szybkowarze)
  • image-1qu0fsl 3. Włożyć mięso, dodać przyprawy, wlać półtorej szklanki wody, zamknąć szybkowar.
    Gotować na dużym płomieniu około 8 minut w tym czasie potrawa powinna się zagotować.
    Zmniejszyć płomień pod garnkiem, gotować jeszcze 35 minut.( można przedłużyć czas gotowania o kolejne 5 -10 minut:)
  • image-12tecgy 4. Odstawić garnek, odczekać 10 minut w tym czasie powinno zmniejszyć się ciśnienie w szybkowarze.
    Wyjąć mięso jeśli płynu jest za dużo na sos należy zredukować, ja miałam idealną ilość sosu.
    Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody, zagotować.
    Dodać mięso, podgrzać.
    Podawać z kaszą gryczaną , ugotowaną w szybkowarze.

    SMACZNEGO!!!!!

Porady

Kasza gryczaną 1,50 szklanki woda zimna 3 szklanki olej 3 łyżki sól 3 szczypty Kaszę gotować 10 -12 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować