Gulasz wołowy z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne gorące danie na uroczystości rodzinne oraz chłodniejsze dni.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 1/2 kg wołowiny gulaszowej
    40 dag pieczarek
    40 dag marchewki
    30 dag cebuli
    3 średnie ząbki czosnku
    olej- do smażenia mięsa
    5 listków laurowych
    1 l bulionu z kostki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, tymianek przyprawa do gulaszu (gotowa)- do smaku

    Mięso pokrojone z kostką natrzeć przyprawami, obsypać mąką – smażyć ( na dużym ogniu ) w rondlu na oleju. Mieszając, po 20 min. dodać pokrojone ( uprzednio obrane, umyte) w plasterki pieczarki i cebulę. Dodać listki laurowe, podlać bulionem, dusić na małym ogniu ok. 1 – 1 ½ godz. – do miękkości mięsa. Po ok. 15 min. przed końcem duszenia, dodać marchew ( obraną, umytą ) pokrojoną w plasterki ( cieniutkie ). Doprawić koncentratem pomidorowym. Można dodać śmietanę, czerwone wino wg uznania i smaku.
    Na końcu wsypać posiekaną natkę pietruszki.
    Podawać na talerzu pojedyncze porcje ,można przybrać cząstkami pomidora, ogórka, zieloną sałatą, zieleniną .
    Do gulaszu podajemy pieczywo.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy z kostką i nacieramy przyprawami. Odstawiamy na chwilkę. Następnie obsypujemy mąką i smażymy na dużym ogniu w rondlu na oleju. Mieszamy cały czas.
  • 2. Po 20 min. dodajemy pokrojone uprzednio obrane, umyte w plasterki pieczarki i cebulę.
  • 3. Przyprawiamy listkami i laurowymi, podlewamy bulionem, dusimy na małym ogniu ok. 1 – 1 1/2 godz. do miękkości mięsa.
  • 4. Po ok. 15 min. przed końcem duszenia, dodajemy marchew, wcześniej obraną, umytą pokrojoną w cienkie plasterki.
  • 5. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, sola, pieprzem. Uważajmy, bo mięso było już wcześniej przyprawione.
    Można dodać śmietanę, czerwone wino wg uznania i smaku.
    Na końcu wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
  • 6. Podajemy jako gorące samodzielne danie z pieczywem.
  • 7. Smacznego :)

Porady

Dobrze jest sprawdzić, czy kupione mięso nie jest zbyt stare, żylaste. Od jakości mięsa bowiem zależy cały smak gulaszu. Pikantność potrawy zależy od naszego gustu smakowego. Gulasz można podawać jako dodatek mięsny do ziemniaków jako danie obiadowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować