Gulasz wieprzowy musztardowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy mięso. Lekko obsmażamy i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zrumieni zalewamy wodą (do 3/4 wysokości mięsa), dodajemy kostkę mięsną, pieprz, liść laurowy i zioła prowansalskie. Dusimy pod przykryciem 40 minut sprawdzając co jakiś czas poziom wody (jeśli zbyt duża ilość wyparowała, to dolać). Dodać rozgnieciony czosnek i musztardę. Dusić jeszcze 15 minut.
2.Sos pieczeniowy przyrządzić według instrukcji na opakowaniu i dodać do gotującego się mięsa mieszając. Gotować jeszcze ok 5 minut. Jeśli sos wyszedł za rzadki dodać odrobinę bułki tartej i chwilę jeszcze gotować.
Najlepiej smakuje z kluskami parowymi (paruję je nad sosem), ogórkiem konserwowym i smażonymi buraczkami. Całość posypać koperkiem.
Komentarze