Sycący obiad na chłodniejsze dni. Źródło: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/02/gulasz-wieprzowy.html (przepis odrobinkę zmodyfikowałam)
1 godz. 30 min
Składniki:
ok. 500- 600 g mięsa wieprzowego ( ja użyłam szynki )
papryka czerwona
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 strąk papryczki chili (opcjonalnie, ja nie użyłam)
cebula
średnia marchewka
przyprawy :
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 – 3 listki laurowe
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek
do zagęszczenia sosu:
2 łyżki mąki pszennej
około 50 ml wody
Gulasz wieprzowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie oczyścić, usunąć błonki i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni przez około 30 minut. Na drugiej patelni usmażyć pokrojoną w plasterki marchewkę, następnie dorzucić do niej pokrojone w kostkę cebulę i paprykę. Mięso przełożyć do rondla i zalać wodą tak, aby je przykryła. Nałożyć pokrywkę i dusić około 40 minut, do miękkości (w tym czasie należy co jakiś czas uzupełniać wodę). Do gotowego mięsa dorzucić przesmażone warzywa, dodać koncentrat i przyprawy. Zagęścić mąką rozmieszaną z wodą. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Komentarze