Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi

4.48 (201 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa sycaca jednogarnkowa pracochlonna- rezultat pysznie zadawalajacy.Gulasz wieprzowy idealny na obiad jak rowniez kolacje Polecam !

  • 2 godz.

Składniki:

  • Skladniki na kluski slaskie wedlug przepisu jak na kluchy slaskie ze sliwkami -to ciasto (bez sliwek)
    Skladniki gulaszu
    1kg lopatki wieprzowej bez kosci
    2-3 cebule
    1-2 papryki czerwone
    2-3 lyzki koncentratu pomidorowego pudliszki
    2 liscie laurowe
    5-6 kulek angielskiego ziela
    maka sol pieprz chilli olej
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wieprzowy z papryką czerwoną i kluseczkami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieso wieprzowe pokroic w kawalki -jak na gulasz
    Posypac sola pieprzem i chilli -wymieszac Nastepnie opanierowac dokladnie kazdy kawalek w mace - obsmazyc na goracym oleju na zloty kolor
  • 2. Cebule i papryke oczyscic a nastepnie pokroic
    -cebule w kostke
    -papryke w paseczki dodac koncentrat pomidorowy
    podsmazyc na rozgrzanym oleju az warzywa zmiekna
  • 3. Z masy ziemniaczanej kulac kluseczki (malutkie)
    Kluseczki ugotowac w osolonej wodzie
  • 4. Mieso podlac woda dodac papryke z cebulka dodac angielskie ziela i liscie laurowe -dusic do miekkosci
    W razie potrzeby zagescic jeszcze woda z maka
    Wsypac kluseczki slaskie Gulasz ma byc bardzo pikantny -doprawic w razie potrzeby
  • 5. Danie gotowe .Zycze smacznego!

Porady

Jak ktos woli kwasniejszy smak to moze do gulaszu dodac 1-2 potarte na grubych oczkach ogorki kiszone lub uzyc zamiast czerwonej papryki konserwowej (wtedy jej nie przesmazamy)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować