Gulasz tajski

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.

Propozycja na smakowity, wyrazisty i bardzo aromatyczny gulasz w stylu tajskim z kawałkami delikatnej wieprzowiny oraz warzywami, który idealnie przeniesie nas w smaki kuchni orientalnej. Gulasz dopełnia pożywny ryż z nutą kardamonu oraz świeżą natką pietruszki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 500 g wieprzowiny
    - 2 marchewki
    - 1 korzeń pietruszki
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 papryczka chili
    - 5 łyżek słodkiego sosu sojowego
    - olej do smażenia
    - mąka (do oprószenia mięsa)
    - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

    PRZYPRAWY:
    - 1 płaska łyżeczka kardamonu
    - 0,5 łyżeczki curry
    - sól i pieprz

    DODATKI:
    - ryż
    - natka pietruszki
    - łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz tajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Oczyszczone mięso wieprzowe kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je mąką i smażymy na oleju na delikatnie złoty kolor. Usmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem zimnej wody, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu koło 1,5 godziny.
  • 2 2. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki i posmażamy je na oleju. Na koniec smażenia dodajemy do całości drobno pokrojone ząbki czosnku oraz papryczkę chili. Wszystko razem przesmażamy do momentu, aż warzywa będą delikatnie miękkie.
  • 3 3. Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa (po 1,5 godzinie duszenia) wraz z curry oraz kardamonen i dusimy jeszcze przez 10 minut. Na koniec do szklanki zimnej wody dodajemy sos sojowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Gotowy gulasz podajemy z ryżem doprawionym kardamonem, masłem i świeżą natką pietruszki (możemy zastąpić ją także świeżą kolendrą). Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować