Wg mnie jest to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację jeśli musimy je zrobić niespodzianie z tego co mamy w lodówce.
15 min
Składniki:
2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach ( takie po 185-200 g)
2 cebule średnie
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
2 szklanki wody
1/2 Bulionetki warzywnej ( lub warzywnej przyprawy do zup lub sosów typu np. Jarzynka)
pieprz mielony
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
cukier
papryka mielona
1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
3 łyżki oleju z pestek winogron
Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroić w piórka obraną cebulę. Papryki pozbawione pestek w paski. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i smażyć mieszając na małym gazie cebule i papryki. Mają zmięknąć ale nie zrumienić się.
2.Zalać wodą. Dodać Bulionetkę i połowę natki pietruszki. Dusić przy uchylonej pokrywce 30 minut. Płyn powinien odparować tak by sos był gesty . Dodać do smaku koncentrat, cukier , paprykę , pieprz .
3.Gdy sos ma dobry smak otworzyć puszki tuńczyka ( zlać połowę oleju w którym był ) - wyłożyć na talerz i podzielić na kawałki
4.Wrzucić do sosu . Delikatnie zamieszać i podgrzewać na minimalnym gazie 5 minut.
5.Podawać posypany resztą natki pietruszki z ciabatą , podpiekaną bagietką lub np. ryżowym makaronem Tagliatelle.
Komentarze