Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wg mnie jest to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację jeśli musimy je zrobić niespodzianie z tego co mamy w lodówce.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach ( takie po 185-200 g)
    2 cebule średnie
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 zielonej papryki
    2 szklanki wody
    1/2 Bulionetki warzywnej ( lub warzywnej przyprawy do zup lub sosów typu np. Jarzynka)
    pieprz mielony
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    cukier
    papryka mielona
    1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
    3 łyżki oleju z pestek winogron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Gulasz

Gulasz z tuńczyka w oleju ( z puszki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebula z papryką 1. Pokroić w piórka obraną cebulę. Papryki pozbawione pestek w paski. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i smażyć mieszając na małym gazie cebule i papryki. Mają zmięknąć ale nie zrumienić się.
  • baza do gulaszu rybnego 2. Zalać wodą. Dodać Bulionetkę i połowę natki pietruszki. Dusić przy uchylonej pokrywce 30 minut. Płyn powinien odparować tak by sos był gesty . Dodać do smaku koncentrat, cukier , paprykę , pieprz .
  • tuńczyk w oleju z puszki 3. Gdy sos ma dobry smak otworzyć puszki tuńczyka ( zlać połowę oleju w którym był ) - wyłożyć na talerz i podzielić na kawałki
  • Gulasz rybny 4. Wrzucić do sosu . Delikatnie zamieszać i podgrzewać na minimalnym gazie 5 minut.
  • Gulasz z tuńczyka 5. Podawać posypany resztą natki pietruszki z ciabatą , podpiekaną bagietką lub np. ryżowym makaronem Tagliatelle.

Porady

* Ja gotowałam w patelni Delimano DryCooker

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować