Proste, swojskie danie, dla wielbicieli podrobów i nie tylko.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg żołądków indyczych
włoszczyzna mrożona ok 400 g
koncentrat pomidorowy-słoiczek 90 g
2-3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka suszonego majeranku
bulion wołowy-1 litr(może być z kostki)
sól, pieprz
Gulasz z żołądków indyczych z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki umyć, oczyścić z błonek.
2. Wrzucić do dużego garnka i zalać wodą tak aby je przykryła.
3. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
4. Gotować do miękkości ok 2,5 godzin. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
5. Jak żołądki będą miękkie odlać wodę, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki,
6. Bulion zagotować w oddzielnym garnku, wrzucić włoszczyznę bez rozmrażania i gotować ok 5 minut.
7. Po tym czasie do bulionu z warzywami dodać żołądki, wrzucić koncentrat, majeranek i poddusić wszystko razem jeszcze ok 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ziemniakami. Smacznego.
Komentarze