Gulasz z indyka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Po prostu jest pyszny nic dodać nic ująć, dodatek papryki i ogórków konserwowych zaostrzył smak. Całość stworzyła naprawdę pyszny obiad z dodatkiem kaszy gryczanej .

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mięsa indyczego na gulasz
    20 dag pieczarek
    4 ogórki konserwowe
    mały słoik papryki konserwowej
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    papryka słodka
    kostka grzybowa
    2-3 ziarenka pieprzu
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    2-3 łyżki mąki pszennej

Gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kostkę, wlewamy trochę oleju do dużego garnka z grubym dnem, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, szklimy następnie dodajemy listek laurowy , pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, kostkę grzybową, sól, pieprz łyżeczkę słodkiej papryki i wg. uznania ostrej. Wszystko delikatnie smażymy i wrzucamy pokrojone mięso. Dusimy około 20 minut mięso puści trochę wody, więc na razie jej nie dolewamy.
  • 2. Następnie dolewamy gorącej wody by zakryła mięso i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
    Pieczarki kroimy na 4 wrzucamy do gulaszu gotujemy do miękkości grzybów, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę dodajemy do gulaszu.
  • 3. Zagęszczamy mąką wymieszaną z 1/2 szklanki wody, wlewamy przez sitko by ewentualnie pozostały na nim grudki, zagotowujemy chwilkę i gotowe. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy