Po prostu jest pyszny nic dodać nic ująć, dodatek papryki i ogórków konserwowych zaostrzył smak. Całość stworzyła naprawdę pyszny obiad z dodatkiem kaszy gryczanej .
2 godz.
Składniki:
1 kg mięsa indyczego na gulasz
20 dag pieczarek
4 ogórki konserwowe
mały słoik papryki konserwowej
1 duża cebula
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
kostka grzybowa
2-3 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
2-3 łyżki mąki pszennej
Gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w kostkę, wlewamy trochę oleju do dużego garnka z grubym dnem, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, szklimy następnie dodajemy listek laurowy , pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, kostkę grzybową, sól, pieprz łyżeczkę słodkiej papryki i wg. uznania ostrej. Wszystko delikatnie smażymy i wrzucamy pokrojone mięso. Dusimy około 20 minut mięso puści trochę wody, więc na razie jej nie dolewamy.
2.Następnie dolewamy gorącej wody by zakryła mięso i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Pieczarki kroimy na 4 wrzucamy do gulaszu gotujemy do miękkości grzybów, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę dodajemy do gulaszu.
3.Zagęszczamy mąką wymieszaną z 1/2 szklanki wody, wlewamy przez sitko by ewentualnie pozostały na nim grudki, zagotowujemy chwilkę i gotowe. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Komentarze