po prostu obiad :) mięso z indyka ma dodatkową zaletę ponieważ obniża zły cholesterol , tak więc można jeść smacznie i zdrowo
1 godz. 5 min
Składniki:
około 1kg udźca lub golonki z indyka
1 pietruszka
odrobina selera
2 marchewki
10 cm pora- od białej części
1 liść laurowy
1 ziarno ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
koperek
Gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso z indyka pokroić na kawałki. pietruszkę i selera zetrzeć na tartce jarzynowej, pora drobno pokroić, marchewkę pokroić w krążki. wszystko włożyć do garnka, zalać wodą do momentu przykrycia mięsa i warzyw, dodać listek ziele sól i pieprz i gotować aż mięso będzie miękkie.
rozpuść masło na patelni i dodaj mąkę-smaż na złoty kolor a następnie dodaj do mięsa. dotuj jeszcze około 2-3 min.
do gotowego gulaszu dodaj koperek na koniec.
podawaj z ziemniakami , kaszą lub ryżem.
smacznego
Komentarze