Gulasz z indyka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię gotować dla męża i 5-letniego synka Dawidka.

Składniki:

  • ● 50 dag fileta z indyka
    ● 2 cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 2 marchewki
    ● 20 dag pieczarek
    ● 1/2 l bulionu z kostki
    ● 1 szkl. śmietany 18-proc.
    ● 2 łyżki mąki
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej
    Kluski: 30 dag mąki
    ● 2 jajka
    ● 1/2 łyżeczki soli

Gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem.
    Odstawiamy na 15 minut. Obtaczamy w mące i smażymy
    na rumiano. Cebule i czosnek obieramy, drobno
    kroimy. Podsmażamy w garnku na oleju. Marchewki
    i pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do cebuli. Podsmażamy.
    Wkładamy mięso, wlewamy bulion i dusimy
    ok. 15 minut. Mieszamy
    ze śmietaną.
  • 2. Kluski: mąkę, jajka,
    i sól mieszamy z taką
    ilością wody, aby powstało
    gęste ciasto.
    Łyżką nabieramy porcje
    i wkładamy do osolonego
    wrzątku. Gotujemy
    2 minuty od wypłynięcia.
    Wyjmujemy. Podajemy
    z gulaszem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy