Gulasz z kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kiedy otworzyliśmy książkę z przepisami sprzed 1930 roku, nie sądziliśmy, że to danie, tak idealnie trafi w nasze gusta. Toż to obłęd smaków

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki wp
    60 g słoniny
    2 duże cebule
    30 g mąki
    1 kg kapusty kiszonej
    1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki mielonego kminku

Gulasz z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z kapustą 1. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy tłuszcz( nie do końca ). Następnie dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając.

    Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso, często mieszamy, aby się przysmażyło. Gdy się zrumieni, wsypujemy mąkę, zasmażamy i rozprowadzamy w 200 ml wody, paprykę, kminek, solimy ( wg uznania ) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

    W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy kapustę. Kiedy będzie prawie miękka, dodajemy do mięsa (nie może być za wiele wody) i dusimy do jej miękkości.

    Podajemy z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy