Gulasz z polędwiczki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką ostrą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Pieczarki umyć i pokroić na połówki, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni roztopić smalec, podsmażyć polędwiczkę, dodać cebulę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut.
Wszystko zalać rosołem, dodać koncentrat, sos sojowy, paprykę słodką, liść laurowy, ziele angielskie i marchewkę. Patelnię przykryć i dusić, aż składniki zmiękną.
Na koniec sos zagęścić mąką, zagotować i doprawić do smaku.
2.Gulasz nałożyć do miseczek, posypać obficie pietruszką i zajadać.
Smacznego!
Komentarze