Gulasz z serc drobiowych na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serca drobiowe dokładnie myjemy w ciepłej wodzie. Usuwamy zbędny tłuszcz oraz skrzepy krwi.
2.Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Podsmażamy na oleju na patelni lub w rondelku.
Serca kroimy na pół. Podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem.
3.Wlewamy tyle wody, aby przykryła mięso.
Wsypujemy przyprawy. Dodajemy ostrą pokruszoną papryczkę. Przykrywamy i dusimy do miękkości serc.
Po wyparowaniu wody wlewamy mleko rozrobione z mąką.
Lekko zagotowujemy.
Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Doprawiamy do smaku.
4.Gulasz z serc drobiowych podajemy na gorąco z pieczywem lub kaszą, ziemniakami, ryżem jako danie obiadowe.
5.Smacznego:)
Porady
Serca drobiowe, kiedy kupię i od razu ich nie przerabiam, moczę w mleku i przechowuję w lodówce.
Komentarze