Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami

4.5 (157 ocen)

Zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję gulaszu, z dodatkiem warzyw.

Składniki:

  • 500 g szynki bez kości
    słodka mielona papryka
    sól
    czosnek granulowany
    pieprz
    olej

    1 cebula
    1 marchewka
    1 czerwona papryka
    liść laurowy
    ziele angielskie
    kminek w ziarenkach
    woda
    mąka
    śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym, dodać odrobinę oleju i całość zamieszać. Odstawić na 15 minut, po czym obsmażyć na patelni.
  • 2. W rondlu zrumienić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso z patelni i zalać wodą w takiej ilości, by zakryła mięso. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
  • 3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek.
  • 4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
  • 5. Podawać wedle uznania - najbardziej lubię taki gulasz z kaszą gryczaną.

Porady

Do gulaszu można dodać dowolnych warzyw

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować