Gulasz z ciemnym piwem

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Bukiet smakowy tego gulaszu zachwyci każdego.Wspaniałe miękkie i aromatyczne mięso z szynki wieprzowej z pysznym sosem to mój sposób na idealny obiad.

  • 15 min

Składniki:

  • 600 gram mięsa wieprzowego na gulasz- łopatki
    1 cebula (drobno posiekana)
    1 litr gorącego bulionu lub wody
    1 łyżka soli morskiej
    1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    150 ml ciemnego piwa
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    8 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z ciemnym piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażyć cebulę.
  • 2. Mięso pokroić w kostkę,umyć,posypać solą,pieprzem,czerwoną papryką,obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron (na dużym ogniu).Zawartość patelni przełożyć do garnka z grubym dnem.
  • 3. Do obsmażonego mięsa dodać cebulę i odrobinę gorącego bulionu lub wody,zmniejszyć ogień,dusić pod przykryciem,(tak aby lekko pyrkotało).Partiami dolewać bulion.W końcowej fazie powinien on zakryć mięso prawie dwukrotnie.
  • 4. Kiedy mięso zmięknie dolać ciemne piwo.Dusić jeszcze 10 minut.Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, ewentualnie doprawić solą i pieprzem (do smaku).

Porady

Dodatek napoju alkoholowego- piwa sprawia,że mięso jest soczyste i miękkie oraz aromatyczne. Do podlewania mięsa można użyć kostki do mięs z papryką( rozpuszczonej w gorącej wodzie).Gulasz podaję z buraczkami i purée ziemniaczanym. Potrawę można doprawić do smaku według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować