dla 3-4 osób:
ok. 600 g schabu,
pół dużej papryki,
kawałek selera korzeniowego lub 2-3 gałązki selera naciowego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 małe marchewki,
kilka małych pieczarek,
szklanka passaty,
2 szklanki bulionu,
ok. 1/4 szklanki śmietanki 18%,
czubata łyżka mąki,
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszki, słodka i ostra papryka w proszku
Gulasz ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w małej ilości mąki i słodkiej papryce. Przesmażyć na patelni do zbrązowienia, odłożyć na bok. Warzywa pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni po mięsie (najpierw marchewkę i seler, potem paprykę i pieczarki, czosnek wrzucić na końcu). Mięso i warzywa połączyć w głębokim rondlu, zalać bulionem i passatą, dusić około 40 minut (do miękkości warzyw i mięsa). Łyżkę mąki dobrze rozmieszać ze śmietanką, dolać do sosu, poczekać, aż zgęstnieje i dobrze doprawić. Podawać z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Komentarze