gulasz ze schabu

4.5 (155 ocen)

  • 50 min

Pyszny i pożywny. Źródło: poezja-smaku.pl

  • 50 min

Składniki:

  • dla 3-4 osób:
    ok. 600 g schabu,
    pół dużej papryki,
    kawałek selera korzeniowego lub 2-3 gałązki selera naciowego,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 małe marchewki,
    kilka małych pieczarek,
    szklanka passaty,
    2 szklanki bulionu,
    ok. 1/4 szklanki śmietanki 18%,
    czubata łyżka mąki,
    sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszki, słodka i ostra papryka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Gulasz ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w małej ilości mąki i słodkiej papryce. Przesmażyć na patelni do zbrązowienia, odłożyć na bok. Warzywa pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni po mięsie (najpierw marchewkę i seler, potem paprykę i pieczarki, czosnek wrzucić na końcu). Mięso i warzywa połączyć w głębokim rondlu, zalać bulionem i passatą, dusić około 40 minut (do miękkości warzyw i mięsa). Łyżkę mąki dobrze rozmieszać ze śmietanką, dolać do sosu, poczekać, aż zgęstnieje i dobrze doprawić. Podawać z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować