polecam na obiad aromatyczne kęski karkówki duszone z papryką i pieczarkami-podana z ziemniakami i surówka stawowi smaczne, sycące rozgrzewające danie obiadowe:)-polecam.
Składniki:
około 1\2 kg karkówki
30 dag pieczarek
1 mała cebula
1 większa czerwona papryka
2 zabki czosnku
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 szklanki bulionu drobiowego
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz ziarnisty
pieprz swiezo zmieelony
przyprawa do karkówki
papryka słodka
szczypta papryki ostrej
Gulaszowa karkówka z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówke myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka przyprawiamy przyprawa do karkówki, solą, pieprzem i paprykami . Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę , paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smazymi karkówke na zloty kolor.
Do mięsa dodajemy cebulę, pieczarki i czerwoną paprykę, dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, przecier pomidorowy.
Wszystko zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. do miękkości.
Podajemy z ziemniakami i ulubiona surówka np z kapusty pekińskiej .Smacznego:)
Komentarze