Zupa gulaszowa z dorsza

4.51 (180 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszna, rozgrzewająca, lekko pikantna i kwaskowa w sam raz na piątkowe obiady w Wielkim Poście. Przekona swoim smakiem nawet najbardziej zatwardziałego przeciwnika zup rybnych.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 mały por
    1 duża marchewka
    1/4 małego selera
    1 mały korzeń pietruszki
    2 ziemniaki
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    500 g fileta z dorsza łupacza
    2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    1 szczypta pieprzu cayenne
    3 kostki rosołowe lub przyprawa do zup
    2 łyżki oliwy z oliwek
    koperek do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Ryba

Zupa gulaszowa z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, por i pietruszkę obrać i pokroić w drobna kostkę. Seler przeciąć na pół. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać kostki rosołowe i ugotować bulion.
  • 2. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.
  • 3. Z bulionu usunąć seler i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy podsmażoną cebulę i papryk oraz pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 4. Zupę doprawiamy paprykami w proszku i pieprzem cayenne. Rybę kroimy w sporą kostkę (ok 2cmx2cm) i wrzucamy do zupy. Ryby nie gotujemy, odstawiamy na 10-15 min aż sama dojdzie w zupie. Zupę podajemy gorącą, posypana posiekanym koperkiem.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Papryka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować