Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szybkie i efektownie prezentujące się danie obiadowe. :-) Do podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
    2 nieduże filety
    1 cebula
    250g świeżego szpinaku
    gyros, sól, pieprz
    sezam
    1 jajko
    olej

Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Arkusz ciasta francuskiego kroimy wszerz na 3 części. Na połowę arkusza nakładamy warstwę gyrosa, na to warstwę szpinaku. Drugą część ciasta nacinamy w paski, nakładamy na farsz i sklejamy po drugiej stronie. Smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem.
  • 3. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2016

Komentarze

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim