Hamantasze - ciasteczka na święto Purim

4.5 (173 ocen)

Ciastka w kształcie trójkąta dla jednych symbolizują kapelusz Hamana, doradcy króla Persji i wroga ludności żydowskiej, a dla innych jego uszy. Przygotowywane są z okazji święta Purim.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka pszenna - 2 i ½ szk.
    drożdże świeże - 14 g
    jajko - 1 szt.
    żółtko - 1 szt.
    letnie mleko - ½ szk.
    cukier - ¼ szk.
    masło - 30 g
    szczypta soli

    NADZIENIE:
    marmolada truskawkowa - 1 szk.
    mielone migdały - 2 łyżki
    sok z cytryny - 1 łyżka

    PONADTO:
    żółtko - 1 szt.
    mleko - 2 łyżki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Hamantasze - ciasteczka na święto purim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże włóż do miseczki i posyp łyżeczką cukru, jak zrobią się płynne dodaj łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj gotowy rozczyn, pozostałe mleko, cukier, roztrzepane jajko i żółtko, szczyptę soli i roztopione i przestudzone masło. Całość bardzo dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Następnie wyrabiaj przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełóż je do miski wysmarowanej masłem, przykryj lnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiaj jeszcze przez około 5 minut. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości około ½ cm i wycinaj kółka. Pośrodku układaj łyżeczką farsz i zlepiaj w trójkąty, tak, aby nadzienie nie wydostawało się w trakcie pieczenia, ale jednocześnie nie było całkiem zakryte.
  • 4. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 5. Ciastka posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 20 minut. Wystudzone ciastka możesz posypać cukrem pudrem.
  • 6. *Ciastka zrobiłam na podstawie przepisu z książki „Cymes, czyli kuchnia żydowska” Katarzyny Pospieszyńskiej, dokonując w nim niewielkich zmian, podaję go właśnie z moimi zmianami.

Porady

Najsmaczniejsze w dniu pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować