Dzieci powiedziały: "Mamo, smakują jak te z McDonalda!". Odebrałam to jako komplement :). A tak na poważnie, to jeśli już jeść hamburgery, to tylko robione w domu... na przykład z okazji Dnia Dziecka.
1.Bułki upiec wg przepisu: http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/bulki-na-hamburgery. Czas przygotowania podany jest bez pieczenia bułek.
2.Wołowinę zmielić i wymieszać z jajkiem, bułka tartą, solą, pieprzem i pietruszką. Formować płaskie, nie za grube kotleciki średnicy bułki.
3.Boczek pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na chrupiąco.
4.Pomidora, cebulę i ogórka pokroić na plasterki. Sałatę umyć i podzielić na liście.
5.Majonez i ketchup wymieszać razem.
6.Bułki podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Kotlety smażyć z obu stron na rumiano, około 3 minut z każdej strony. Na każdej bułce umieszczać po kolei sałatę, mięso, pomidora, ogórka, cebulę, boczek i sos. Zamknąć druga połową i docisnąć. Podawać od razu.
Komentarze