Harataniec

4.99 (146 ocen)

Kolejne pyszne ciasto siostry Anastazji, które od dawna gości na moim stole. Jest bardzo lubiane przez domowników i gości.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki
    1 margaryna
    1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki kakao

    Ser:
    1/2 kg twarogu
    1/2 margaryny
    4 żółtka
    1 szkl cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Piana:
    4 białka
    2 łyżki cukru
    1/2 opakowania kisielu

    4-5 łyżek powideł

    Forma 24X36 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Harataniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać cukier, proszek, żółtka i wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części, do dwóch dodać kakao, trzecie pozostawić jasne. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Ser:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i po trochę sera. Miksując dodać mąkę ziemniaczaną.
  • 3. Białka ubić z cukrem na sztywno, pod koniec dodać kisiel.
  • 4. Ciasto białe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Łyżeczką rozłożyć powidła i zetrzeć ciasto ciemne. Wyłożyć ser i na ser pianę. Na wierzch zetrzeć drugie ciasto ciemne. Piec 40 min w temp 180*C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować