Hekele - sałatka śledziowa

4.5 (159 ocen)

HEKELE lub HEKERLE, tak nazywana jest na Śląsku popularna sałatka lub pasta z solonych śledzi. Ma ona różne odmiany, w przepisie podstawowym są solone śledzie, ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki, cebula i musztarda. Hekele może być sałatką (jak w moim przepisie) lub pastą.

Składniki:

  • 3 solone płaty śledziowe
    1 ugotowane jajko
    2 średnie ogórki kiszone
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    2 łyżeczki musztardy miodowej
    1 cienka dymka ze szczypiorkiem
    kilka gałązek koperku
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Hekele - sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę.
    Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
    Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem.
    Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować